16 EKİM “DÜNYA
GIDA GÜNÜ”
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
tarafından her yılın 16 Ekim tarihinde kutlanan “Dünya Gıda Günü”, dünyada 150’den fazla ülkede olduğu gibi
ülkemizde de kutlandı.
Birleşmiş Milletler tarafından
16 Ekim tarihinde “Dünya Gıda Günü” kutlanarak; dünyada gıda üretimi, tüketimi
ve gıda güvencesine ilişkin konuları gündeme taşımak, açlığa karşı uluslararası dayanışma ve mücadeleyi sağlamak,
besin ve gıda maddelerini daha iyi değerlendirme ve kullanma bilincini yerleştirmek
hedeflenmiştir.
Gıda, Tarım ve
Hayvancılık İl Müdürü Adil ALAN; ” Dünyada ve
ülkemizde her geçen gün nüfus artmakta, dolayısı ile gıda tüketimi ve ihtiyacı
buna paralel olarak artış göstermekte, bunun sonucunda ise açlık ve yetersiz
beslenme gibi sorunlar beraberinde görülmektedir. Bu olumsuzluklar göz önüne
alındığında Dünyada Aile çiftçiliğinin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.
Bu sebeplerden dolayı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Bakanlığımız 2014
yılının 16 Ekim Dünya Gıda Günü ana temasını “Aile Çiftçiliği; Dünyayı Besle,
Yeryüzünü Önemse” olarak belirlemiştir”
dedi.
Sözlerine aile
çiftçiliğinin, üretimde tarımsal çeşitliliğin korunmasına, dengeli beslenmeye
ve gıda ürünlerinin korunmasına yardımcı olduğunu vurgulayarak devam eden İl
Müdürü ALAN; “ Yerel ekolojiler ve arazi imkanları konusunda hassasiyetle
benimsenmiş bir anlayışın koruyucuları olan aile çiftçiler, bu bilgileri kullanarak genellikle verimli
veya değeri düşük olan arazilerde karmaşık ve yaratıcı toprak yönetimi
tekniklerini uygulayarak verimliliği sürdürmektedirler” dedi ve ekledi; sonuç olarak bugün kutladığımız Dünya Gıda Günü dolayısı ile
şunu bildirmek isteriz ki kaynaklarımız sınırsız olmayıp, gelecek nesillerimize
bu kaynaklarımızı ulaştırmak ve ileride açlık ve yetersiz beslenme ile karşı
karşıya kalmamak için gıda ve su kullanımında israfı önlememiz ve toprağa sahip
çıkmamız lazım.Çünkü bu topraklar bize atalarımızdan miras kalmamıştır,
çocuklarımızın bizlere emanetidir.